Ta TBE vaccination

TBE är en sjukdom som blir mer och mer vanlig för personer boende i Sverige. Det är nämligen en virussjukdom som sprids med fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. Ingen vill ha en sådan inflammation då det kan bli påtagliga följder.

Risken att smittas är generellt liten och endast omkring tvåhundra personer insjuknar varje år i Sverige, men fästingarna sprids mer och mer i det avlånga landet.

Insjuknandet kan se lite olika ut från person till person. Oftast tar det mellan fyra till tio dagar från bettet men det kan ta upp till en hel månad innan sjukdomen bryter ut.

Först är det lite som en influensa med allmän trötthet, värk i kroppen, huvudvärk och feber. Någonstans mellan tjugo till trettio procent av dessa personer blir det värre för. De får hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och yrsel.

Om du vet med dig att du har haft ett fästingbett och en tid efter detta uppvisar dessa symptom bör du kontakta en vårdcentral genast. Genom att agera i tid går det att motverka sjukdomen rätt mycket.

TBE i sig finns det idag inget botemedel mot. Kroppen måste själv läka ut infektionen hur tufft det än är. Sjukvården kan dock hjälpa till att lindra symptomen i stor utsträckning.

Själva TBE i sig är svårt att skydda sig mot förutom att just vaccinera sig mot sjukdomen. Då endast kan du vara säker på att inte drabbas. Annars bör man tänka på att ha långbyxor i högt gräs där risken är stor att fästingar finns. Kontrollera dig själv och vara säker på att det inte har satt fast sig någon fästing på huden.

Vaccinet mot TBE är effektivt och hindrar dig från att få en inflammation i hjärnan. Följderna av en sådan inflammation kan i värsta fall vara förödande och ge stora konsekvenser.